Bakterier i Balance.

Fermentering

Bakterier i Balance.

Vi elsker bakterier i balance!

Så længe vores bakterier er i balance og biodiverse, er chancen for at vi selv er i balance, markant forhøjet. Det er i virkeligheden nok det, sundhed og velvære handler allermest om.  Både indeni og udenpå,- i kroppen og i sindet.

Vi reducerer næringsstoffer og smag i vores grøntsager, når vi:

  • fryser,
  • sylter eller
  • pasteuriserer

Fermenterer vi  med mælkesyrebakterierne, som naturligt findes på overfladen af grøntsagerne, istedetfor, udvikler og bevarer vores grøntsager deres:

  • næringsstoffer,
  • mælkesyrebakterier,
  • holdbarhed,
  • smagskompleksitet og dermed en behagelig mæthed og tilfredshed, så vi spiser mindre
  • og så er de ikke mindst smukke, at se på.

De fleste af os, handler ind på vanen, i huj og hast. Ned i kurven med gulerødder, agurker, pasta og hakket oksekød. Så er aftensmaden sikret og madpyramiden dækket ind…Dette giver os naturligvis noget næring og nogle nutrienter, men langt fra den variation af fibre, fedt, kulhydrater, bitterstoffer, mælkesyrebakterier, sporstoffer, vitaminer, mineraler mm, som gør, at vi kan trives optimalt.

http://www.nordicfermentation.dk/workshop/

Hvis vi tværtimod prøver at variere mellem grove salater og kål, rodfrugter, bælgfrugter, frø, kerner, fuldkorn mm, (gerne fra lokale, økologiske producenter med kort tid mellem høst og indtag) og tillige prøver at få vores proteiner fra grøntsager (broccoli indeholder masser af protein, blot for at give et eksempel) og i mindre grad fra  animalske kilder, får vi dels større variation af næringsstoffer, dels forskellige probiotiske bakterier, som kan kolonisere vores tarmsystem, til vores fordel.

Sørger vi tillige for, at få godt med fibre og komplekse kulhydrater, som de probiotiske bakterier elsker, bliver vores mave glad. Er maven glad, påvirkes resten af vores organisme positivt, da sammenhængende mellem det som sker i fordøjelsen og det som sker i resten af kroppen er uomtvisteligt. Forskningen er kun i sin vorden, med at finde ud af disse sammenhænge og vi glæder os over den opmærksomhed der er på dette og følger ivrigt med. På billedet ses lidt inspiration til litteratur om emnet. https://www.wildfermentation.com/

En måde at gøre alt dette let på, er at fermentere en masse grøntsager, når de står allerbedst. For kål og de fleste andre grove grøntsager, er dette som regel sidst på efteråret, lige inden frosten sætter ind. Så kan en enkelt spiseske til omeletten, linsegryden, sandwichen, frikadellerne, give dig masser af mælkesyrebakterier, fibre, vitaminer og nutrienter og ikke mindst smag hele året rundt, da fermenterede grøntsager holder sig fantastisk godt og længe.

Høst og fermentèr grøntsagerne, når de er sprængfyldte af næringsstoffer og egne safter, det giver det bedste resultat!

Når vi fermenterer vores grøntsager, istedetfor at fryse, sylte eller pasteurisere dem, bevarer de næringsstofferne, udvikler mælkesyrebakterierne, øger holdbarheden, øger smagskompleksiteten og så er de smukke at se på.

Her er et lille billede fra udvalget af grøntsager ifbm. forrige fermenteringsworkshop i Madkulturhuset på Bornholm. Vil du lære at fermentere, holder vi igen en stor fermenteringsworkshop d. 14. november 2020. Indtil da, har vi både Jun, Kombucha og Kraut på hylderne.

Du kan også altid skrive, hvis du vil på besøg, forhandle vores produkter eller købe direkte fra os. Vi bor på den gamle møbelfabrik i Nexø, på Bornholm.

Vi glæder os til at se dig og dine baktusser:)