
Fermentering:
Fermentering:
Når man har mange afgrøder, som gerne skal kunne holde gennem hele vinteren og foråret, frem til næste høst, er man nødt til at kunne opbevare dem på en god måde og helst uden at de taber for mange vigtige antioxidanter, vitaminer og mineraler. Vel at mærke uden brug af skadelige konserveringsmidler eller varmebehandling.
Når man fermenterer, benytter man sig af teknikker, som omdanner de naturlige kulhydrater i grøntsager, frugt, bær mm. til mælkesyrer, hvilke konserverer maden naturligt. På det meste frugt og grønt, er overfladen dækket af naturlige mælkesyrerbakterier. Det er disse, som under de rette betingelser, skaber mælkesyrerne.
Der vil under fermenteringsprocessen også dannes en sur Ph værdi i fødevaren og smagen og konsistensen ændrer sig og får den karakteristiske fermenterede tone, som er ved at blive genopdaget i det nordiske køkken.
Når der fermenteres, skal hygiejnen være helt i top og der anvendes salt til fermentering af grøntsager, for at hæmme uhensigtsmæssige bakteriestammer og fremme de gode bakteriestammer. Alting handler om balance, viden, nøje og møje.
De fleste mennesker kender til øl. Her er det forskellige maltede kornsorter som er fermenteret eller gæret, om man vil. Vin er fermenterede vindruer og ost er mælkesyrebakteriefermenteret mælk. Så overalt i vores fødevareproduktion ser vi fermenterede fødevarer, som oftest indgår i vores måltider og bidrager med sunde mælkesyrebakterier. Mulighederne er uanede.
Har vi at gøre med fermenterede proteinholdige fødevarer, vil det færdige produkt indgå i smagskategorien Umami, som vi genkender fra eksempelvis sojasauce, ost og kød.
Så tilbage til Nordic Fermentation. Vi har valgt at arbejde med det nordiske skatkammer, med alle de underfundige, delikate, særegne smage, som findes her. Ofte vokser vores buske og grøntsager langsomt pga. det køligere klima og vi høster som regel kun en gang pr. sæson, afhængigt af afgrøder. Derfor har vores bier også en kort sæson og honningen smag afhænger af de blomster, hvis nektar bierne henter til huse. Smagsnuancerne er uendelige og går fra den milde, lidt seje, let krystaliserbare og søde rapshonning til den mere kraftigt smagende, ofte mere flydende sensommerhonning. Honning er ikke blot honning og vores kombucha vil ændre smag alt efter hvilken honning vi anvender.
Den nordiske natur byder på mange, utroligt smukke og sunde bær. Vi har brygget på de fleste af disse bær gennem årene og der er mange kombuchasmage vi glæder os til at dele med dig. Vi håber, du vil nyde den lette, boblende, fermenterede smag. Måske i selskab med et godt mad som alternativ til vin eller sodavand, en let snack eller blot for sig selv, som en læskende, sund drik.
Vær opmærksom på, at der er op til 1,2 % alkohol i jun og kombucha. Ønsker du at reducere alkoholen, kan du altid fortynde din Jun med lidt almindelig kildevand eller evt. karboniseret vand.