Blog

Journal

Fermentering

Bakterier i Balance.

Vi elsker bakterier i balance!

Så længe vores bakterier er i balance og biodiverse, er chancen for at vi selv er i balance, markant forhøjet. Det er i virkeligheden nok det, sundhed og velvære handler allermest om.  Både indeni og udenpå,- i kroppen og i sindet.

Vi reducerer næringsstoffer og smag i vores grøntsager, når vi:

  • fryser,
  • sylter eller
  • pasteuriserer

Fermenterer vi  med mælkesyrebakterierne, som naturligt findes på overfladen af grøntsagerne, istedetfor, udvikler og bevarer vores grøntsager deres:

  • næringsstoffer,
  • mælkesyrebakterier,
  • holdbarhed,
  • smagskompleksitet og dermed en behagelig mæthed og tilfredshed, så vi spiser mindre
  • og så er de ikke mindst smukke, at se på.

De fleste af os, handler ind på vanen, i huj og hast. Ned i kurven med gulerødder, agurker, pasta og hakket oksekød. Så er aftensmaden sikret og madpyramiden dækket ind…Dette giver os naturligvis noget næring og nogle nutrienter, men langt fra den variation af fibre, fedt, kulhydrater, bitterstoffer, mælkesyrebakterier, sporstoffer, vitaminer, mineraler mm, som gør, at vi kan trives optimalt.

http://www.nordicfermentation.dk/workshop/

Hvis vi tværtimod prøver at variere mellem grove salater og kål, rodfrugter, bælgfrugter, frø, kerner, fuldkorn mm, (gerne fra lokale, økologiske producenter med kort tid mellem høst og indtag) og tillige prøver at få vores proteiner fra grøntsager (broccoli indeholder masser af protein, blot for at give et eksempel) og i mindre grad fra  animalske kilder, får vi dels større variation af næringsstoffer, dels forskellige probiotiske bakterier, som kan kolonisere vores tarmsystem, til vores fordel.

Sørger vi tillige for, at få godt med fibre og komplekse kulhydrater, som de probiotiske bakterier elsker, bliver vores mave glad. Er maven glad, påvirkes resten af vores organisme positivt, da sammenhængende mellem det som sker i fordøjelsen og det som sker i resten af kroppen er uomtvisteligt. Forskningen er kun i sin vorden, med at finde ud af disse sammenhænge og vi glæder os over den opmærksomhed der er på dette og følger ivrigt med. På billedet ses lidt inspiration til litteratur om emnet. https://www.wildfermentation.com/

En måde at gøre alt dette let på, er at fermentere en masse grøntsager, når de står allerbedst. For kål og de fleste andre grove grøntsager, er dette som regel sidst på efteråret, lige inden frosten sætter ind. Så kan en enkelt spiseske til omeletten, linsegryden, sandwichen, frikadellerne, give dig masser af mælkesyrebakterier, fibre, vitaminer og nutrienter og ikke mindst smag hele året rundt, da fermenterede grøntsager holder sig fantastisk godt og længe.

Høst og fermentèr grøntsagerne, når de er sprængfyldte af næringsstoffer og egne safter, det giver det bedste resultat!

Når vi fermenterer vores grøntsager, istedetfor at fryse, sylte eller pasteurisere dem, bevarer de næringsstofferne, udvikler mælkesyrebakterierne, øger holdbarheden, øger smagskompleksiteten og så er de smukke at se på.

Her er et lille billede fra udvalget af grøntsager ifbm. forrige fermenteringsworkshop i Madkulturhuset på Bornholm. Vil du lære at fermentere, holder vi igen en stor fermenteringsworkshop d. 14. november 2020. Indtil da, har vi både Jun, Kombucha og Kraut på hylderne.

Du kan også altid skrive, hvis du vil på besøg, forhandle vores produkter eller købe direkte fra os. Vi bor på den gamle møbelfabrik i Nexø, på Bornholm.

Vi glæder os til at se dig og dine baktusser:)

Nyt fra os:)

Stormvejr og vores skønne samarbejdspartnere:)

I sidste uge, blæste det godt og grundigt i hele Skandinavien og Østersøen rejste sig og havde nogle vældige bølger på over 5 meter. Vi havde dog pakket bilen med Jun Kombucha og Kraut alligevel og surret dem godt fast på bagsædet af bilen og begav os afsted på tur til Kbh.

Godt vindblæste, besøgte vi dels Camilla Plums landhandel, for at sætte vores utroligt søde @COOP Crowdfunding kunder stævne og give dem deres reward (Som i VIRKELIG søde kunder!), vidunderlig brunch på @Atelier september (Som har vores Jun Hamp på menukortet) og så afsted til @Camelia te for at give smagsprøver og tale en masse om Jun og Kombucha.

Atelier September ligger på Gothergade i hjertet af Kbh og serverer den lækreste brunch og frokost:)

 

 

Tænk sig, søsygen forlod skisme kroppen og her ser I en super glad kombuchabrygger efter en herlig dag i Kbh – en dag som kun kan gøre dig glad i låget. Så vi kommer da lige om lidt igen:)

 

 

 

 

 

 

Hos Camilla Plums landhandel kan du få alskens krydderier, planter, frø og andre lækkerier. Vidunderligt sted.

Jun og kærlighed

Jun og Bornholms veganervenlige restaurant MoMo

Vi skal ikke lægge skjul på, at vi elsker vores lokale veganervenlige cafe/restaurant MoMo. De bruger så mange lokale råvarer de kan og det smager himmelsk. “Eat like you love yourself”, er deres motto, og det føler vi virkelig, når vi har været inde og forkæle os selv. Mætte og glade og med velbehag i maven:)

Jun Original og Jun Hamp er, i deres øjne, de mest vinøse af vores varianter og folkene bag MoMos værdsætter de smagssætninger, som fremkommer fra dels havtornbladene og dels fra hampen (lokal produceret og biodynamisk), de sød-syrlige noter, med en behagelig blødhed og balanceret bitterhed og kulsyresætning. De passer vidunderligt til deres mad.

De skønne folk bag MoMo driver deres eget permakultursted på Bornholm og tænker hele tiden i at give mere til jorden, end de tager. Vi elsker den tankegang. Ikke nok med det, så er de engagerede i klimaspørgsmål og gode energioptimerende løsninger og meget, meget mere. Og så er de jo fantastiske til at lave mad og deler generøst ud af deres viden og engagement.

Hos MoMo`s serverer de også vores Jun kombucha Original på havtornblade og vores Jun Hamp, velvidende, at den honning vi bruger i vores jun, er høstet nænsomt fra en utroligt sød, dygtig og økologisk biavler i Sverige, som ved hvad de laver og beskytter bierne, passer dem godt og sørger for gode biodiverse omgivelser til dem. Noget der er super vigtigt for os.

Når vi brygger Jun, dvs. på havtornblade og honning, handler det om smag, sundhed, mildhed og ikke mindst om at gøre opmærksom på, og tale, om bierne og andre insekter og nødvendigheden af at passe på vores natur, sikre biodiversitet og ikke mindst bruge vores fysiske og kognitive ressourcer som menneskehed, til at sikre at der er balance mellem det at give og tage.

Eat and drink, like you love yourself:)

 

Jun og kærlighed

Vores vidunderlige havtornbladte.

Vores Jun Kombucha brygger vi på forskellige varianter af nordiske urter og blade, såsom havtornblade, hamp, jernurt, citronmelisse mfl. – og vi elsker dem!

Vanlig vis, brygges kombucha på te og sukker, men vi vil noget andet og mere. Dels vil vi have en nordisk tone og smag i vores Jun Kombucha, som brygges på honning, og dels vil vi sikre os, at de råvarer vi bruger er økologiske/biodynamiske, nænsomt dyrket, varsomt behandlet og mestendels lokalt produceret, – Vi vil have det bedste, for dig, os og og vores smukke jord. Det synes vi er lykkedes rigtigt godt og vi håber du har det på samme måde.

Men ikke nok med det, så har vi lige fået resultaterne hjem fra DTU, som viser, at udover at indeholde meget pæne mængder mælkesyrebakterier, så indeholder vores Jun Kombucha på havtornbladte og honning (Med smagsvarianterne original, blåbær, æble og solbær/brombær) højere niveauer af antioxidanter end sort te.

Andre studier på havtornbladene, har også vist høje niveauer af antioxidanter og endvidere at havtornbladene har adaptogene, antiinflammatoriske og antivirale effekter hvilket blot får os til at juble endnu mere.

OG SÅ SMAGER DE FANTASTISK!

Tag forbi en af vores skønne forhandlere eller kom og besøg os på Nordic Fermentation, efter aftale, for at hente dine Jun Kombuchas. Vi glæder os til at se dig.

Kærlig hilsen Malene

Nyt fra os:)

Mælkesyrebakterier og kombucha!

I går havde vi den glæde, at få testresultaterne hjem fra DTU, og vi er lykkelige!

Dels indeholder vores Jun Hamp og Honning 800.000.000 mælkesyrebakterier pr. 100 ml. primært af varianten lactobaciller og dels indeholder vores Jun Original på havtornblade og honning et rigtigt pænt niveau af antioxidanter, svarende til nogle af de bedste sorte teer, med et kendt højt indhold af antioxidanter. Det som er interessant er, at jo længere tid kombuchaen står, jo flere antioxidanter kommer der.

Den bedste måde at tage mælkesyrebakterier på, er via mad og drikkevarer og tillige sørge for at spise godt med prebiotiske fødevarer, som ex. godt med fibre.

Vi er glade og super taknemmelige for resultaterne.

Billedet har vi lånt fra Helseboost.dk som også har bedrevet en rigtig fin artikel om mælkesyrebakterier. Den kan du læse her: https://helseboost.dk/maelkesyrebakterier-paa-rekord-tid/