Blog

Journal

Fermentering

Ærlig, hel og naturlig mad.

God mad er ærlig mad. Mad fri for syntetiske smagsforstærkere, kunstige farve- og sødestoffer og konserveringsmidler . God mad er fri af pasteurisering og kunstigt forlænget levetid. God mad er præcis hvad det er, hverken mere eller mindre og det er fantastisk.

God mad er hel og naturlig mad. Mad, hvor planten du indtager, ikke er raffineret, genetisk manipuleret eller tvunget til at vokse hurtigt på kunstgødning. God mad er planter, som er vokset frem i god jord, med naturligt sollys og høstet når de er modne. Planter som er passet og plejet af den kyndige bonde. En bonde som ved, at det er lige så vigtigt at dyrke jorden og mikroorganismerne i jorden, såvel som planterne, der skal gro i den og i forståelse af jordkvalitet og årstidernes skiften.
Hel mad er modnet naturligt og høstet når det er spiseklart og har så kort transport som muligt til vores bord. Hel mad er derfor også lokal mad.

God mad er fermenteret mad. Det er sådan med fermentering, at fermenteringen er en ældgammel, ærlig og naturlig måde, hvorpå du kan bevare, optimere og udvikle din hele mad på, ved at bruge de mælkesyrebakterier, gær- og skimmelkulturer, der findes naturligt. Det har vi mennesker gjort i årtusinder. Vi har udviklet vores egne lokale smagskulturer, som er givet af vores lokale omgivelser. Dette er blevet til vidt forskellige smage, afhængigt af hvor vi kommer fra og hvilke planter og råvarer vi har og har haft til rådighed. Smagskultur er fantastisk og alsidig, ligeså fantastisk og alsidig, som vi mennesker er og ligeså fantastisk og alsidig, som den jord, vi alle er en del af.

Vi i Nordic Fermentation elsker ægte, hele og naturlige fødevarer, hvilket også er grunden til at vi lægger vores liv og sjæl i at formidle alt hvad vi kan, om hvor fantastisk det er, at spise og drikke fermenterede fødevarer.

Tænk sig, drikker du upasteuriseret, økologisk og ufiltreret kombucha, vandkefir, cider, øl og vin så får du dig en drik som er fremstillet naturligt og som kan være god for dig.

Vælger du økologien, biodynamikken, det upasteuriserede og naturlige til, kan du ovenikøbet være heldig at fermenteringen har frigjort en masse antioxidanter til dig og din krop.

Måske kan du ovenikøbet nyde godt af de mælkesyrebakterier der er brugt i processen og de gærstammer, der er naturligt tilstede, som giver smag, fylde og bobler og nogle af af disse gærstammer kan danne B vitaminer. Nogle mælkesyrebakterier  og andre af de naturligt forekommende acetobacter, kan ovenikøbet også danne andre vitaminer som ex K vitaminer. Dette varierer dog en hel del fra produkt til produkt og er afhængigt af hvad du fermenterer og hvordan.

Når du spiser fermenterede grøntsager, der ikke efterfølgende er varmet op, bevarer de næringsstofferne og gør disse mere biotilgængelige for dig. Der er masser af fibre i  grøntsager, som mælkesyrebakterierne i din tarm elsker.

Når du fermenterer grøntsager, men også kød og mælkeprodukter, udvikler smagene sig løbende og bliver mere og mere fantastiske med tiden. Derudover er der ikke behov for anden konservering. Fermenteringen i sig selv, sørger for at dine grøntsager kan holde sig, så længe du er hygiejnisk, når du tager fra glasset og lukker det hurtigt igen, så der ikke kommer for meget ilt til. Brug altid din sunde fornuft, syn og lugtesans.

Når du spiser og drikker fermenteret mad, bliver din hjerne og mave tilfreds. Den får nemlig dels en masse gode, naturlige næringsstoffer, som er lettere for dig at optage og giver derudover en masse nuancerede smage, som gør hjernen tilfreds.
Vi har en tendens til at spise meget fedt, salt og sødt, for at belønne vores hjerne.  Når vi gør det, bliver vi hurtigt sultne igen og vi har tendens til at spise for meget. Men sørger du for at få lidt kimchi, sauerkraut, fermenterede rødløg, lidt kombucha eller måske lidt god parmesan ost eller andet godt til din mad, – det behøver ikke være så meget – blot som et supplement, så vil du opleve, at du spiser mindre og bliver mere tilfreds, imens og efter du har spist.

Når du spiser ærlig, hel og naturlig mad, sørger du også for at give dig selv og din krop en bred vifte af næringsstoffer, mikrober, vitaminer og mineraler, som du kontinuerligt har brug for, for at dit mikrobiom kan blive ved med at være mangfoldigt, levende og vitalt.

Må den ægte, naturlige og hele mad, bekomme dig vel.

 

 

 

Vores te

Nordisk kombucha med Nordens superte.

Vi er vilde med vores nordiske te – af flere grunde:
Helt tilbage i 2017, forelskede jeg mig i havtornbusken. Mon ikke også du kender busken og de lækre marmelader, juicer, gin mm. man kan producere ud fra dens højorange, syrlige bær? Havtornbuskens bær er meget velsmagende – Nordens passionsfrugt og bladene er skønne som te. Dette var noget som Camilla fra Høstet, Bornholms økologiske havtornplantage, serverede for mig, en hyggelig eftermiddag i august og jeg var solgt med det samme.

Smagen var overraskende mild og rund, fri af bitternoter, men fyldig i smagen. Naturligvis skulle havtornbladteen prøves i en kombucha. Siden da, har jeg brygget mange tusinde liter kombucha på havtornbladteen og glædes fortsat hver gang jeg åbner tebeholderen og dufter og nyder synet af disse smukke, slanke sølvgrønne blade.

Da jeg på det tidspunkt havde oceaner af hjemmehøstet honning fra vores egen bigård, valgte jeg at brygge en Jun, hvilket er en honningfermenteret kombucha. En vild lillesøster til kombucha. Vild, dels pga. honningen, som indeholder en del vildgær og dels pga. en uforudsigelig mængde og sammensætning af forskellige sukkerarter, du ikke kan styre. Det vil sige at der i Jun er en øget karboneringstendens, grundet sit lidt anderledes mikrobiom. Det er vildt, dejligt og en udfordring at tøjle.

 Vores Jun, kaldet Nexø, er brygget på Havtornblade og Honning. Vild, Vinøs og lækker.

Meget mere end god smag:
Smagen faldt mig for ganen og gennem et års tid, eksperimenterede jeg med forskellige opskrifter og fandt frem til den Jun, vi i dag i Bornholm Kombucha kalder Nexø. Udover denne vinøse Jun, som har sit helt eget liv ifht. smag og karbonering, har vi også valgt at basere alle vores kombucha på havtornblade, på nær Svaneke hvilken er brygget på Jun kultur og hampete fra Bornholmerhampen. En Jun, vi skal tale meget mere om i en anden blog.

Svaneke, er vores anden Jun. Svaneke er også meget vinøs med en del citrusnoter og lette, klædelige bitternoter fra hampen. Hampen er lokalt dyrket af Bornholmerhampen og så vidt vides, den eneste biodynamiske hamp i verden.

Antioxidanter:
Men når jeg i dag havde lyst til at skrive en blog om havtornblade og hvorfor vi, udover smagen, er virkelig glade for den, er det på grund af dens høje indhold af antioxidanter. Faktisk et antioxidant niveau, som er højere end de bedste teer fra Østen. De studier vi har fået foretaget af DTU af antioxidantniveauet i vores Jun viser interessant nok, at jo længere den er fermenteret, jo højere er antioxidantniveauet. Interessant, hvis vi også tænker på hvad fermenteringen gør ved vores levende & upasteuriserede Kombucha/Jun.

Mavefedt og antioxidanter: Der forskes rigtigt meget i havtornbær og -blade og udover det høje antioxidantniveau, har man i museforsøg observeret, at teen har antiinflammatoriske effekter og tillige kan afhjælpe med at reducere bugfedt. Derudover er der set på nogle interessante antibakterielle egenskaber, som bliver spændende at følge mere nøje. De tests vi har fået foretaget, peger ikke på at de virker antibakterielle i  kombucha, men lad os se, hvad fremtidige studier viser.

Vi glæder os over videnskabens interesse for havtornblade og -bær, da det på alle måder er en helt utrolig plante, som tillige er smuk som en nordisk sommeraften.

Følg os gerne på de sociale medier:
Har du tid og lyst, så tag en tur rundt på vores Instagram og Facebook og følg os gerne. Det vil gøre os glade. Vi gør os umage med at lægge fermenteringshistorier op på Nordic Fermentations sider og dejlige inspirationsbilleder på Bornholm kombucha. I løbet af foråret og sommeren, kommer vi med lækre opskrifter og alternative måder du kan bruge vores kombucha og Jun på.

Kærlig hilsen Malene, grundlægger og brygger Nordic Fermentation/Bornholm Kombucha

Kilder:
1. H. I. Lee et al (2011). Anti-visceral obesity and antioxidant effects of powdered sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaf tea in diet-induced obese mice. Food and Chemical Toxicology, 49(9), 2370-6.
2. L. Ganju et al (2005). Anti-inflammatory activity of Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides) leaves. International Immunopharmacology, 5(12), 1675-1684.
3. N. K. Upadhyay, M. S. Yogendra Kumar, and Asheesh Gupta (2010). Antioxidant, cytoprotective and antibacterial effects of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves. Food and Chemical Toxicology, 48(12), 3443-3448.

Kombuchasmagning

Endnu en skøn workshop om Kombucha brygning på Banegaarden…

Malene, brygmester, grundlægger og partner i Nordic Fermentation/Bornholm Kombucha, tager vejen fra Bornholm og besøger igen, med allerstørste fornøjelse, Banegaarden i Sydhavnen i København – en af vores yndlingssteder i byen. Banegaarden er et unikt sted at være og give sig tid og ikke mindst på grund af alle de skønne mennesker som driver stedet med passion og hjerte.

Her finder du også: Kiselgaarden og deres grøntsager, Årstidernes gårdbutik, Rakils super lækre spisehus og flere madboder med lækker mad og drikke.

Når du er med på vores kombucha workshops, sætter vi en ære i, at du får kendskab og viden om hvad kombucha er, hvad den lever af og hvordan du får det meste ud af denne skønne drik. Derudover får du mulighed for at starte din egen kombucha kultur op samt bliver inspireret til at smagssætte din egen kombucha, du kan tage med hjem.

Links til billetter står sidst i dette indlæg:)

Malene deler tillige gladelig ud af mange års erfaring med kombucha-brygning og fermentering og det er her du skal være, hvis du virkelig vil lære noget om kombucha og lade dig inspirere og engagere.

Herunder er der lidt billeder fra forrige workshops på Banegaarden oktober 2020. Hvilke skønne dage.

 

Du får både kombucha-starter kultur med hjem og en liter kombucha, du selv har smagssat under workshoppen.


Vi starter med en kombuchasmagning og slutter af med at lade os inspirere af hinandens forskellige smagsvarianter i Banegaardens skønne kulturlade, hvor @mariaviftrup har udstillet sine smukke værker.

Du kan købe billet og dermed reservere din plads her:

D. 28. november kl. 11 – 12.30:https://www.place2book.com/da/sw2/sales/pyuszyiri1
D. 28. november kl. 14 – 15.30: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/b8epqfqs6a

Gourmet Bornholm

Drikkefestival Bornholm 25. til 27. september 2020.

Bornholms Drikkefestival hos HØSTET på fredag!

Fredag d. 25. sept. kl. 15.00 – 16.30, rundvisningen begynder kl. 15.30.

Denne dag er en unik mulighed for at komme og lære en masse om både havtorn og kombucha. Den særlige kombucha fra Bornholm Kombucha er brygget på bladene fra havtorn og så er det en JUN, hvilket vil sige at der ikke er tilsat sukker, men honning. Malene Rossil der er stifter af Bornholm Kombucha er på besøg i havtornplantagen og hun deler ud af sin store viden og erfaring om netop kombucha og byder samtidig på smagsprøver af alkoholfrie coctails.

Der udover vil der være rundvisning i havtornplantagen med masser af fortælling om havtorn, iværksætteri og fødevaresamarbejder, smagsprøver på HØSTET’s vintervarmer med havtorn, havtornslushice samt en lille snack med lokale produkter.

Det koster 90.- at deltage og da vi gerne vil have smagsprøver klar til alle, bedes i melde til i forvejen via link HER.

Vi glæder os meget til at se jer.

 

Walk, talk & drink på lørdag!

Vi går en skøn tur sammen med Thomas Guldbæk fra Gaarden, Christian fra Slusegaard, Pauli fra Vandkefirperler og Malene Rossil fra Nordic Fermentation.

WALK & TALK – & DRINK. Kom med på tur med folkene bag SLUSEGÅRD / NXØ BREWERY / NORDIC FERMENTATION / GAARDEN. kl. 14.30. Pris: Gratis.

Vi mødes ved Slusegård P plads og går sammen en dejlig tur i dette smukke historiske område. Her taler vi om de urter vi finder og smager løbende på de medbragte drikkevarer fra de 3 dygtige producenter.

Tilmelding nødvendig: BOOKING på Gaardens hjemmeside:

https://gaarden.nu/da/arrangementer/2020/9/2056/bornholms-drikkefestival-2020

 

 

 

 

Fermentering

Crumble af bærmæsk og SCOBY mor.

I Nordic Fermentation, smider vi ingenting ud. Vi bruger alt, på den ene eller anden måde.

Vores blade bliver komposteret i Malenes have og vores SCOBY mor – dvs. restproduktet (bakteriel cellulose), som lægger sig på overfladen af kombuchaen og som ikke kommer med i Jeres flasker, bliver sammen med bær resterne (mæsken) fra produktionen, blendet og tørret ved 40 grader celsius. Herefter blender vi den tørre mæsk, til et delikat, sød-syrligt pulver med kraftig smag af bær og umami.

Vi foreslår at du gør det samme med dine rester fra kombucha og jun brygningen eller bestiller dit kombucha drys hos os. Det kan du kun gøre på bestilling og så aftaler vi hvilke fermenterede bær du vil have – af dem vi har – og hvornår vi kan levere. http://www.nordicfermentation.dk/om-nordic-fermentation/

Du kan bruge kombucha bær drys i virkelig mange ting. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Prøv det i som ekstra drys i din mysli, som kagepynt, i salaten og i smoothies.

Kombucha drys er et skønt ekstra supplement og som smager dejligt, med en kant af umami.