Blog

Journal

Kombucha fra Nordic Fermentation

Vi elsker Aroniabær.

Vi har helt og aldeles forelsket os i Aroniabærret og har valgt at genbrygge vores populære kombucha med Æble og Aronia.

Så glæd dig til forsommeren, hvor du igen kan få Kombucha fra os med Æble & Aronia. Den har den smukkeste lyse – røde farve, er super læskende, har en god kulsyresætning og er dejlig mild, med en afrundet smag af æble, som balancerer smagen fra aroniabærret.

Denne smukke bærbusk er i familie med rosen – i en forgrening som hedder Pyrinae – hvor du også finder bærmispel, æble, kvæde, hvidtjørn og røn. Alle buske og træer, hvilke blomstrer utroligt smukt og danner nyttige og lækre bær og frugter. Flere af dem har også høje indhold af blandt andet antioxidanter.

Busken er i sig selv skøn. Det meste af året, står den kraftfuld og stærk, selv i vind og kulde – blot den får vand nok. Om foråret blomstrer den smukt som en rose og har indtil efteråret, mørkegrønne og kraftige blade, som op til løvfald, bliver høstfarvede og står så fint og pynter i haven. Bærrene hænger i store generøse klaser, som ved rønnebær og bærmispel.

Simpelthen endnu en Nordisk perle med store og sorte bær, lige til at plukke og smide i fryseren, indtil du koger marmelade, saft eller som vi, brygger kombucha af dem – til dig.

Aroniabærret er dronningen af superbær og dykker vi ned i litteraturen og de talrige studier, der er foretaget på dette bær, kan vi læse, at aroniabær indeholder følgende emner, hvilket vi også glædes over. De er listet op, herunder. Men vigtigst af alt er, at DU får endnu en lækker variant af Kombucha fra Nordic Fermentation og det er liiiiiige om lidt:)

  • Polyfenoler og Anthocyaniner
  • Pro – anthocyanidiner
  • Vitaminer Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin E
  • Provitamin A
  • Folsyre og andre B vitaminer
  • Kalium
  • Zink
  • Jern
  • Mangan
  • Fibre

Kilde: Federal Research Institute for Nutrition, USDA; Database 2004, Karlsruhe, 2001

Jun og kærlighed

En hyldest til vores illustratør, Lars Thomsen.

Mød et af de fineste, klogeste, kærlige og omsorgsfulde mennesker vi kender: Vores illustratør Lars Thomsen.

Lars Thomsens værker, hænger overalt i Malenes hus, på Bornholm. Hun faldt for hans streg, farvesætning og den energi, der ligger i hans værker, fra første gang hun lagde øjne på Lars`værk af Østerlars rundkirke. Lars kan fange farvespil og stemninger og fortælle historier i sine malerier, som kun få er forundt. På èn side, kan nogle af hans værker være barske, mørke og dystre og på den anden side altid indeholde håb, nærhed og en følelse af at det hele nok skal gå alligevel og så er der altid en undertone af et skævt smil eller en klukkende latter. Mange andre værker, er lyse og smukke, skjuler fine fortællinger om små energivæsener, engle, skovalfer, mennesker, planter og dyr – ikke mindst nogle meget smukke af køer, som er helt vidunderlige.

Specielt er vi pjattede med Lars fortolkning af de underjordiske/trolde, som vist indeholder en hel del selviagttagelse og omend allermest hans landskabsmalerier og skildring af de uendeligt smukke farvespil over hav og land og altid med nogle ekstra fortællinger, når man ser godt efter.

Du kan se flere af hans skønne malerier her: https://www.alida.dk/galleri/

Derfor var der ingen tvivl om at det var Lars som bare måtte være den kunstner, som skulle male illustrationerne til vores Kombucha/Jun. Med de smukke akvareller af vores nordiske ingredienser, rammer han helt præcist, den tone vi ønsker skal strømme igennem vores Kombucha og Jun: Skønhed, nænsomhed, omsorg og kærlighed. For det forstår Lars nemlig essensen af og det viser sig også i hans illustrationer, som vi hver dag nyder at lægge øje på og beklæde hver eneste flaske med.

Håber du også kan mærke den fine energi i, der er i illustrationerne og som Lars har givet os som gave. Vi er så taknemmelige og stolte af at kunne sprede hans billeder til Jer, hele DK og forhåbentlig ud over Danmarks grænser, når den tid kommer.

Tak for dig Lars og dine smukke billeder, som gør verden til et smukkere sted at være.

Fermentering

Bakterier i Balance.

Vi elsker bakterier i balance!

Så længe vores bakterier er i balance og biodiverse, er chancen for at vi selv er i balance, markant forhøjet. Det er i virkeligheden nok det, sundhed og velvære handler allermest om.  Både indeni og udenpå,- i kroppen og i sindet.

Vi reducerer næringsstoffer og smag i vores grøntsager, når vi:

  • fryser,
  • sylter eller
  • pasteuriserer

Fermenterer vi  med mælkesyrebakterierne, som naturligt findes på overfladen af grøntsagerne, istedetfor, udvikler og bevarer vores grøntsager deres:

  • næringsstoffer,
  • mælkesyrebakterier,
  • holdbarhed,
  • smagskompleksitet og dermed en behagelig mæthed og tilfredshed, så vi spiser mindre
  • og så er de ikke mindst smukke, at se på.

De fleste af os, handler ind på vanen, i huj og hast. Ned i kurven med gulerødder, agurker, pasta og hakket oksekød. Så er aftensmaden sikret og madpyramiden dækket ind…Dette giver os naturligvis noget næring og nogle nutrienter, men langt fra den variation af fibre, fedt, kulhydrater, bitterstoffer, mælkesyrebakterier, sporstoffer, vitaminer, mineraler mm, som gør, at vi kan trives optimalt.

http://www.nordicfermentation.dk/workshop/

Hvis vi tværtimod prøver at variere mellem grove salater og kål, rodfrugter, bælgfrugter, frø, kerner, fuldkorn mm, (gerne fra lokale, økologiske producenter med kort tid mellem høst og indtag) og tillige prøver at få vores proteiner fra grøntsager (broccoli indeholder masser af protein, blot for at give et eksempel) og i mindre grad fra  animalske kilder, får vi dels større variation af næringsstoffer, dels forskellige probiotiske bakterier, som kan kolonisere vores tarmsystem, til vores fordel.

Sørger vi tillige for, at få godt med fibre og komplekse kulhydrater, som de probiotiske bakterier elsker, bliver vores mave glad. Er maven glad, påvirkes resten af vores organisme positivt, da sammenhængende mellem det som sker i fordøjelsen og det som sker i resten af kroppen er uomtvisteligt. Forskningen er kun i sin vorden, med at finde ud af disse sammenhænge og vi glæder os over den opmærksomhed der er på dette og følger ivrigt med. På billedet ses lidt inspiration til litteratur om emnet. https://www.wildfermentation.com/

En måde at gøre alt dette let på, er at fermentere en masse grøntsager, når de står allerbedst. For kål og de fleste andre grove grøntsager, er dette som regel sidst på efteråret, lige inden frosten sætter ind. Så kan en enkelt spiseske til omeletten, linsegryden, sandwichen, frikadellerne, give dig masser af mælkesyrebakterier, fibre, vitaminer og nutrienter og ikke mindst smag hele året rundt, da fermenterede grøntsager holder sig fantastisk godt og længe.

Høst og fermentèr grøntsagerne, når de er sprængfyldte af næringsstoffer og egne safter, det giver det bedste resultat!

Når vi fermenterer vores grøntsager, istedetfor at fryse, sylte eller pasteurisere dem, bevarer de næringsstofferne, udvikler mælkesyrebakterierne, øger holdbarheden, øger smagskompleksiteten og så er de smukke at se på.

Her er et lille billede fra udvalget af grøntsager ifbm. forrige fermenteringsworkshop i Madkulturhuset på Bornholm. Vil du lære at fermentere, holder vi igen en stor fermenteringsworkshop d. 14. november 2020. Indtil da, har vi både Jun, Kombucha og Kraut på hylderne.

Du kan også altid skrive, hvis du vil på besøg, forhandle vores produkter eller købe direkte fra os. Vi bor på den gamle møbelfabrik i Nexø, på Bornholm.

Vi glæder os til at se dig og dine baktusser:)

Nyt fra os:)

Stormvejr og vores skønne samarbejdspartnere:)

I sidste uge, blæste det godt og grundigt i hele Skandinavien og Østersøen rejste sig og havde nogle vældige bølger på over 5 meter. Vi havde dog pakket bilen med Jun Kombucha og Kraut alligevel og surret dem godt fast på bagsædet af bilen og begav os afsted på tur til Kbh.

Godt vindblæste, besøgte vi dels Camilla Plums landhandel, for at sætte vores utroligt søde @COOP Crowdfunding kunder stævne og give dem deres reward (Som i VIRKELIG søde kunder!), vidunderlig brunch på @Atelier september (Som har vores Jun Hamp på menukortet) og så afsted til @Camelia te for at give smagsprøver og tale en masse om Jun og Kombucha.

Atelier September ligger på Gothergade i hjertet af Kbh og serverer den lækreste brunch og frokost:)

 

 

Tænk sig, søsygen forlod skisme kroppen og her ser I en super glad kombuchabrygger efter en herlig dag i Kbh – en dag som kun kan gøre dig glad i låget. Så vi kommer da lige om lidt igen:)

 

 

 

 

 

 

Hos Camilla Plums landhandel kan du få alskens krydderier, planter, frø og andre lækkerier. Vidunderligt sted.

Jun og kærlighed

Jun og Bornholms veganervenlige restaurant MoMo

Vi skal ikke lægge skjul på, at vi elsker vores lokale veganervenlige cafe/restaurant MoMo. De bruger så mange lokale råvarer de kan og det smager himmelsk. “Eat like you love yourself”, er deres motto, og det føler vi virkelig, når vi har været inde og forkæle os selv. Mætte og glade og med velbehag i maven:)

Jun Original og Jun Hamp er, i deres øjne, de mest vinøse af vores varianter og folkene bag MoMos værdsætter de smagssætninger, som fremkommer fra dels havtornbladene og dels fra hampen (lokal produceret og biodynamisk), de sød-syrlige noter, med en behagelig blødhed og balanceret bitterhed og kulsyresætning. De passer vidunderligt til deres mad.

De skønne folk bag MoMo driver deres eget permakultursted på Bornholm og tænker hele tiden i at give mere til jorden, end de tager. Vi elsker den tankegang. Ikke nok med det, så er de engagerede i klimaspørgsmål og gode energioptimerende løsninger og meget, meget mere. Og så er de jo fantastiske til at lave mad og deler generøst ud af deres viden og engagement.

Hos MoMo`s serverer de også vores Jun kombucha Original på havtornblade og vores Jun Hamp, velvidende, at den honning vi bruger i vores jun, er høstet nænsomt fra en utroligt sød, dygtig og økologisk biavler i Sverige, som ved hvad de laver og beskytter bierne, passer dem godt og sørger for gode biodiverse omgivelser til dem. Noget der er super vigtigt for os.

Når vi brygger Jun, dvs. på havtornblade og honning, handler det om smag, sundhed, mildhed og ikke mindst om at gøre opmærksom på, og tale, om bierne og andre insekter og nødvendigheden af at passe på vores natur, sikre biodiversitet og ikke mindst bruge vores fysiske og kognitive ressourcer som menneskehed, til at sikre at der er balance mellem det at give og tage.

Eat and drink, like you love yourself:)