Blog

Journal

Jun og kærlighed

Vores vidunderlige havtornbladte.

Vores Jun Kombucha brygger vi på forskellige varianter af nordiske urter og blade, såsom havtornblade, hamp, jernurt, citronmelisse mfl. – og vi elsker dem!

Vanlig vis, brygges kombucha på te og sukker, men vi vil noget andet og mere. Dels vil vi have en nordisk tone og smag i vores Jun Kombucha, som brygges på honning, og dels vil vi sikre os, at de råvarer vi bruger er økologiske/biodynamiske, nænsomt dyrket, varsomt behandlet og mestendels lokalt produceret, – Vi vil have det bedste, for dig, os og og vores smukke jord. Det synes vi er lykkedes rigtigt godt og vi håber du har det på samme måde.

Men ikke nok med det, så har vi lige fået resultaterne hjem fra DTU, som viser, at udover at indeholde mælkesyrebakterier, så indeholder vores Jun Kombucha på havtornbladte og honning (Med smagsvarianterne original, blåbær, æble og solbær/brombær) højere niveauer af antioxidanter end sort te.

OG SÅ SMAGER DE FANTASTISK!

Tag forbi en af vores skønne forhandlere eller kom og besøg os på Nordic Fermentation, efter aftale, for at hente dine Jun Kombuchas. Vi glæder os til at se dig.

Kærlig hilsen Malene

Nyt fra os:)

Mælkesyrebakterier og kombucha!

I går havde vi den glæde, at få testresultaterne hjem fra DTU, og vi er lykkelige!

Dels indeholder vores Jun Hamp og Honning 800.000.000 mælkesyrebakterier pr. 100 ml. primært af varianten lactobaciller og dels indeholder vores Jun Original på havtornblade og honning et rigtigt pænt niveau af antioxidanter, svarende til nogle af de bedste sorte teer, med et kendt højt indhold af antioxidanter. Det som er interessant er, at det ser ud til, at jo længere tid kombuchaen står, jo flere antioxidanter kommer der.

Den bedste måde at tage mælkesyrebakterier på, er via mad og drikkevarer og tillige sørge for at spise godt med prebiotiske fødevarer, som ex. godt med fibre.

Vi er glade og super taknemmelige for resultaterne.

Billedet har vi lånt fra Helseboost.dk som også har bedrevet en rigtig fin artikel om mælkesyrebakterier. Den kan du læse her: https://helseboost.dk/maelkesyrebakterier-paa-rekord-tid/

Foodmarket

Vi kommer til København d. 19. og 20. februar…

Vi tager skisme Bornholmslinjen over Østersøen og kommer til København d. 19. februar kl. 16 – 18.00, hvor vi gæster Camilla Plums landhandel på Jægersborggade. På torsdag kommer vi til Rødovre Centrum og besøger Camelia Te.

Bilen bliver fyldt med en masse kraut, både i glas og 5 varianter af vores skønne Jun. Kom forbi Landhandlen og få en hyggelig snak:)

Så vil vi glæde os til at se dig, byde på smagsprøver og ikke mindst få en masse gode samtaler om fermentering, Jun, kombucha, kraut og alt det indimellem:)

Vi glæder os til at se dig!

Lækre opskrifter fra Nordic Fermentation

Vi elsker kål!

Kål smager fantastisk, når det er i sæson og tilberedt med lidt syrlighed og gode fedtstoffer.

Her i Norden, har vi i århundreder haft vores kålhaver, som på mange måder har båret os gennem vinteren ernæringsmæssigt. Specielt grønkål, har i den henseende klaret frosten fint og man har kunnet plukke friske grønne blade ind hver dag og dermed også sikret sig nogle livsvigtige næringsemner, over vinteren. Sådan er det fortsat i dag og vi elsker at kunne skue over køkkenhaven og se de grønne toppe, som giver skønhed og liv, til salaten.

Når kålen så ovenikøbet er fermenteret, uhm! Her er det primært kålhovederne man bruger, da de ikke er helt så kulderobuste som grønkålen. Men de holder sig længe i kølige rum og så er de jo utroligt lækre, når de bliver fermenteret. Fermenteringen sikrer også bevarelsen af næringsstofferne, samtidigt med at surkålen/krauten (Den fermenterede kål) har udviklet umami, syrlighed, sødme og jo indeholder salt, som er nødvendigt for at give mælkesyrebakterierne optimale overlevelsesbetingelser.

Derudover holder fermenteret kål sig let i flere år, så længe den er opbevaret køligt og iltfrit – endda helt uden kunstigt tilsatte konserveringsmidler.

Så det er hele 3 ting du får, når du fermenterer din kål: Smag, holdbarhed og næringsstoffer.

Kål er bare en all-time vinder og der er så mange lækre varianter: Broccoli, spidskål, hovedkål, blomkål, rosenkål, grønkål toscana/palmekål, glaskål, russisk kål og meget mere. Prøv at vælg de bitre kåltyper og ikke de, som har fået fremavlet for meget sødme. Camilla Plum og Solsikken er to rigtigt gode frøleverandører, som har de gamle kålsorter.

Men hvad er det, som gør kålen så god at spise og hvordan kan serverer man den bedst. Her kommer vi med nogle bud:

#Indeholder fedtsyren Alfalinolensyre.
#Indeholder A vitamin. Ex. ca 210 mg. i et helt glaskål.
#Indholder Calcium. Ca. 150 mg. pr. 100 gr.
#C vitamin. 100 gr. kål kan sikre dit daglige behov for c vitamin.
#Masser af kostfibre, som sikrer en hurtigere mæthed og meget andet godt. Herligt, hvis du vil tabe dig lidt eller blot holde gang i maven.      Fibre er også god mad til mælkesyrebakterierne i din tarm. Når du spiser meget fiberrigt, er det vigtigt at drikke godt med vand, så du ikke bliver forstoppet, hvis du har den tendens.
#Husk at kål også indeholder K vitamin, som kan gå ind og påvirke blodets størkningsevne, hvilket kan have betydning, hvis du tager blodfortyndende medicin.

Hvordan og til hvad, spiser jeg kål:

Kål har en stor overflade som er dækket af mælkesyrebakterier, som vi udnytter, når vi fermenterer. Giver man kål lidt salt – ca. 2,5 %, masserer væsken ud af kålen og pakker det hele i en luftfri beholder af glas og sikrer sig at kålen er dækket af egen væske samt med mulighed for at kunne slippe Co2 ud på daglig basis. Så er den klar efter ca. 1 mdr. og så har du en sød-syrlig umami-godbid, som også kan spises som kondiment til din omelet, humus, lammekød, i salaten, i din sandwich og i det hele taget til alt, hvor du ellers ville spise en syltet agurk eller rødbede.

Vil du spise kålen, uden at fermentere den, kan du med fordel snitte den fint, og blande den med lidt kombucha, som også har lidt eddikenoter, eller alternativt med en god æblecidereddike som syre, lidt avokado, valnødder, lidt god olivenolie som gode fedtsyrer og så urtesalt.

Tillige lækker med frisk frugt som æbler, appelsiner og druer.

Udover at bruge kål som salat alene eller blandet med andre salattyper, kan den med fordel wokes og giver en fantastisk smag og fylde til din restemad, asiatiske wok eller sauteres i strimler, istedetfor pasta eller ris.

Husk at købe lokalt, så ofte det bare går:)

Malene`s kraut

Så kan du hente kraut igen:)

Kære Kraut og Kombucha elskere.

Vi gentager succesen og åbner dørene til vores køkken, hvor Malene vil byde dig hjerteligt velkommen og så du kan komme og hente den skønneste kraut, pakket eller i løsvægt!

Derudover har vi Jun klar, både som smagsprøver og til salg og ikke mindst glæder vi os til at se dig og få en god snak og svare på spørgsmål om fermenteringens univers.

Så har de skønne økologiske grøntsager fra Kirkebogård i Rutsker, stået og boblet og hygget sig i den tid den skal og har nu udviklet sin skønne, sprøde, sød-syrlige umamismag og er derfor klar til dig og din mave.

Hvor og hvornår, kan jeg afhente min kraut:
Vi holder åbent på Nordic Fermentation, Gl. Rønnevej 17a, 3730 Nexø d. 17. Januar mellem 16 og 18.00. Her kan du hente et glas kraut til 250 gr. 65,- eller i egne, rene og skoldede glas, for 200,- pr. kg. (Skriv gerne, hvis du kommer, så vi kan tage godt imod dig og være sikre på, at der er nok kraut til dig.) Kan du ikke nå det på fredag, så skriv eller ring, så laver vi en aftale.

Til hvad, kan jeg spise min skønne kraut:
Du kan servere den istedetfor alt sur-syltet. Dvs. på de krakkede sild, istedetfor rådkålen, i din sandwich, ved siden af hakkebøffen og den er også skøn, istedetfor dressing i den lette grønne eller grove kålsalat salat og giver derfor det ekstra lille pift.

Kraut står også vidunderligt til omelet, quiche, med hummus retter, linser og bønner.

Rigtig god appetit og må Malenes kraut bekomme dig vel!