Blog

Journal

Malene`s kraut

Så kan du hente kraut igen:)

Kære Kraut og Kombucha elskere.

Vi gentager succesen og åbner dørene til vores køkken, hvor Malene vil byde dig hjerteligt velkommen og så du kan komme og hente den skønneste kraut, pakket eller i løsvægt!

Derudover har vi Jun klar, både som smagsprøver og til salg og ikke mindst glæder vi os til at se dig og få en god snak og svare på spørgsmål om fermenteringens univers.

Så har de skønne økologiske grøntsager fra Kirkebogård i Rutsker, stået og boblet og hygget sig i den tid den skal og har nu udviklet sin skønne, sprøde, sød-syrlige umamismag og er derfor klar til dig og din mave.

Hvor og hvornår, kan jeg afhente min kraut:
Vi holder åbent på Nordic Fermentation, Gl. Rønnevej 17a, 3730 Nexø d. 17. Januar mellem 16 og 18.00. Her kan du hente et glas kraut til 250 gr. 65,- eller i egne, rene og skoldede glas, for 200,- pr. kg. (Skriv gerne, hvis du kommer, så vi kan tage godt imod dig og være sikre på, at der er nok kraut til dig.) Kan du ikke nå det på fredag, så skriv eller ring, så laver vi en aftale.

Til hvad, kan jeg spise min skønne kraut:
Du kan servere den istedetfor alt sur-syltet. Dvs. på de krakkede sild, istedetfor rådkålen, i din sandwich, ved siden af hakkebøffen og den er også skøn, istedetfor dressing i den lette grønne eller grove kålsalat salat og giver derfor det ekstra lille pift.

Kraut står også vidunderligt til omelet, quiche, med hummus retter, linser og bønner.

Rigtig god appetit og må Malenes kraut bekomme dig vel!

Lækre opskrifter fra Nordic Fermentation

Jamen, hvad er Jun Kombucha????

For os, er Jun kombucha en drikkevarekategori, vi har arbejdet så meget med, at vi af og til glemmer, at der er rigtigt mange her i Skandinavien, som endnu ikke, hverken har set eller smagt denne type drikkevarer. I Østen, Rusland og Øst Europa og ikke mindst Nord Amerika, er det en helt anden snak. Her er Kombucha og Jun ligeså almindeligt, som æblejuice er hos os.

Vi vil med dette indlæg, gerne råde bod på dette og prøve ganske kort, at beskrive for dig, hvad vores Jun kombucha er for en størrelse.
Hvorfor er det en god ide, at få den ind i køleskabet og frem på bordet når du er tørstig, alene eller i selskab og gerne vil have noget andet end vand? Og hvorfor Jun og Kombucha er et sikkert valg, når du har brug for noget lækkert at drikke og som måske ovenikøbet gør noget godt for dig, uden at du får et sukkerchok, bliver fuld eller får ondt i maven eller hovedet.

Hvad er Jun Kombucha:
Jun Kombucha er urtete (eller hvid/grøn te), som er gæret med en kultur (ligesom en surdej) primært på mælkesyrebakterier, eddikesyredannende bakterier, og lidt gærstammer. For at kulturen kan leve og udvikle sig, bruger vi  i vores Jun Kombucha,  honning, da vi synes det smager bedre, giver en rundere og mildere smag og fordi honning bare er så fantastisk.

Men hvorfor drikke Jun Kombucha?
Jo, det som er så skønt ved Jun Kombucha, og i øvrigt også almindelig kombucha og vandkefir er, at du generelt kan sige at det er læskedrik, med naturlig udviklet kulsyre. Den er let, læskende, har lidt sødme og syrlighed og ikke mindst umami, på en meget behagelig måde.

1) Eftersom det er fermenteret/gæret med mælkesyrebakterier kan den være gunstig for din fordøjelse.

2) Alkoholniveauet er under 1,2 % og ofte meget mindre. Vores kontrolmålinger viser under 0,5%

3) Sukkerindholdet bliver lavere og lavere, jo længere tid den er på flaske, da mælkesyrebakterierne (dem din mave er glad for) spiser kulhydraterne/sukkeret.

Og hvornår drikker jeg så Jun Kombucha?

1) På grund af sødmen, syrligheden og umami i kombuchaen, understøtter den et godt måltid smagsmæssigt, uden at forstyrre med for meget sødme eller fylde i maven.

2) Du kan bruge den i cocktails. Herunder giver vi dig et par opskrifter på nogle af vores favoritcocktails.

3) Du kan drikke den istedetfor et glas vin, øl eller cider og få den samme tilfredshed som en mousserende alkoholisk drik gør.

4) Den er skøn, som almindelig læskedrik og slukker tørst behageligt og hurtigt uden at give dig et sukkerboost.

To af vores ynglings cocktails til dig udviklet af bartender Roee Aharon med vores Jun Urt og Jun Blåbær:

Husk at du helt kan udelade alkohol og du kan sagtens reducere siruppen til 1/4 eller mere, hvis du ikke vil have den helt så sød. Vi bruger klassisk en skefuld til 2,5 dl. glas, når vi serverer disse skønne cocktails hjemme eller til fest. Alkohol smager af mere, pga. umami i Jun, hvorfor du også med fordel kan halvere mængden af alkohol.

Junjito:

Cocktailglas. Frisk mynte, lime og is i bunden, omrøres med 1 – 2 cl. rørsukkersirup (1:1 vand og rørsukker) og 2 cl. hvid rom, toppes med Jun Urt.

Bramble (blåbær kombucha bramble):

Old fashion glas. Shaker: 3cl gin, æggehvide, fermenterede blåbær, 2cl honning sirup, squeeze af citron. Top med blåbær kombucha.

Malene`s kraut

Tid til afhentning af kraut:)

Kære Kraut-elskere.

Så har de skønne økologiske grøntsager fra Kirkebogård i Rutsker, stået og boblet og hygget sig i den tid den skal og har nu udviklet sin skønne, sprøde, sød-syrlige umamismag og er derfor klar til Julebordet.

Hvor og hvornår, kan jeg afhente min kraut:
Vi holder åbent på Nordic Fermentation, Gl. Rønnevej 17a, 3730 Nexø mellem 16 og 18.00. Her kan du hente et glas kraut til 250 gr. 65,- eller i egne, rene og skoldede glas, for 200,- pr. kg. (Skriv gerne, hvis du kommer, så vi kan tage godt imod dig og være sikre på, at der er nok kraut til dig.) Kan du ikke nå det på fredag, så skriv eller ring, så laver vi en aftale.

Til hvad, kan jeg spise min skønne kraut:
Du kan servere den istedetfor alt sur-syltet. Dvs. på de krakkede sild, istedetfor rådkålen, i din sandwich, ved siden af juleanden og den er også skøn, istedetfor dressing i den lette grønne eller grove kålsalat salat og giver derfor det ekstra lille pift.

Udover julemaden, står kraut også vidunderligt til omelet, quiche, med hummus retter, linser og bønner.

Rigtig god appetit og må Malenes kraut bekomme dig vel!

Malene`s kraut

Så er det tid til bestilling af Malene`s kraut…

Vi fermenterer kraut èn gang om året og det er præcis, når kålen står mest saftspændt, lige inden frosten kommer. Vi tilsætter ingen aromastoffer, ekstra saltvand, farvestoffer eller animalske produkter. Vi bruger himalayasalt for den gode smag og Malenes Kraut får den tid den skal have til at udvikle sig som en rigtig god kraut kan og selvfølgelig er din kraut heller ikke pasteuriseret.

Derfor har vi også indgået samarbejde med @COOP Crowdfunding, så vi ved hvor meget vi skal fermentere og er sikre på at alle får det de skal have:)

Vi høster kålen, rødbederne, den aromatiske timian, de søde gulerødder, gule løg og smagsrige æbler lige inden frosten sætter ind og tager direkte ned på Nordic Fermentation og snitter, krammer med himalayasalt og pakker i lufttætte beholdere – og så venter vi – i 30 dage, står krauten og bobler og udvikler sig. Mælkesyrebakterierne gør sit arbejde med at syrne og smagsgive og de lifligste dufte fylder vores køkken. Det er en svir at stå og fermentere Jun Kombucha mens man hører, ser og dufter at fermenteringen er i fuld sving henne hos kålen:)

Så husk at bestil din kraut så hurtigt som muligt på @COOP crowdfunding, så sørger vi for at du kan have kraut til din omelet, i din salat, til din bøf, til din hummus, til din sandwich og meget, meget mere hele året igennem. Den holder sig ca. et år og bliver kun bedre og bedre med tiden, sålænge du opbevarer den under 12 grader celsius. Det er virkelig en himmerigsmundfuld fyldt med umami, sødme, syre, behageligt saltet og et herligt bid.

Du kan også købe rewards med Jun Kombucha i, samt workshops med Malene. Vi sørger selvfølgelig for at din bestilling kan afhentes på Bornholm, København, Odense og Aarhus.

Vi glæder os til at se dig:)

Nyt fra os:)

Varm suppe, Jun Kombucha cocktails og affaldshåndtering.

EN LÆRERIG OG SKØN AFTEN MED WASTEMAN, VARM SUPPE OG JUN KOMBUCHA COCKTAILS:

Affaldshåndtering hos Nordic Fermentation:

Reduktion af affald, genanvendelse og optimering af affald, er en stor del af Helens og Malenes private og professionelle liv. Vi kunne ikke drømme om at smide metal, rent blødt plastic, madrester mm i skraldespanden. Personligt har Malene og hendes familie, 6 forskellige sorteringsspande i hjemmet og på Nordic Fermentation, bliver alt genbrugt eller optimeret i brug. Alle teblade bliver lagt i højbede og omkring frugttræer, bær-rester bliver tørret og spist sammen med SCOBY mødrene og kålstave og resten gives til får og høns eller komposteres. Pap går i pap containeren og plastic i blød plastic genanvendelsen på BOFA.

Dette indlæg er ikke ment som en “vi er bedre end…”, men som en opfordring til dagligt at blive mere og mere bevidst om hvor meget vi egentlig behøver at smide ud og at affald er guld. Alt kan genbruges på den ene eller anden måde  – om ikke andet, brændes på BOFA og blive til varme.

Wasteman – et samarbejde med BOFA:

Wasteman var et borgerprojekt gennemført af Wasteman gruppen: BOFA, Søren Femmer, Malgorzata Hojka mfl. og vi jublede, da vi blev spurgt om vi ville servere Jun Kombucha Cocktails i syltetøjsglas, sammen med den søde, sjove og super dygtige kok og kogebogsforfatter Sune Rasborg, som havde kogt den skønnes hokkaidosuppe med genbrugsbrød til, på denne kolde 1. november aften, på Gudhjem havn. Det var en herlig aften, som inspirerede og forhåbentlig fik en masse gode bornholmske borgere til at tænke et niveau dybere over deres affalds-håndteringsvaner og måske får vi også nogle soldrevne, intelligente @bigbelly skraldespande og en langsomtkørende affaldsvogn på Bornholm, inden længe.

       

   

Tak til Wasteman for en herlig aften, vi nød at være sammen med jer alle sammen:)