Nordisk kombucha med Nordens superte.

Vores te

Nordisk kombucha med Nordens superte.

Vi er vilde med vores nordiske te – af flere grunde:
Helt tilbage i 2017, forelskede jeg mig i havtornbusken. Mon ikke også du kender busken og de lækre marmelader, juicer, gin mm. man kan producere ud fra dens højorange, syrlige bær? Havtornbuskens bær er meget velsmagende – Nordens passionsfrugt og bladene er skønne som te. Dette var noget som Camilla fra Høstet, Bornholms økologiske havtornplantage, serverede for mig, en hyggelig eftermiddag i august og jeg var solgt med det samme.

Smagen var overraskende mild og rund, fri af bitternoter, men fyldig i smagen. Naturligvis skulle havtornbladteen prøves i en kombucha. Siden da, har jeg brygget mange tusinde liter kombucha på havtornbladteen og glædes fortsat hver gang jeg åbner tebeholderen og dufter og nyder synet af disse smukke, slanke sølvgrønne blade.

Da jeg på det tidspunkt havde oceaner af hjemmehøstet honning fra vores egen bigård, valgte jeg at brygge en Jun, hvilket er en honningfermenteret kombucha. En vild lillesøster til kombucha. Vild, dels pga. honningen, som indeholder en del vildgær og dels pga. en uforudsigelig mængde og sammensætning af forskellige sukkerarter, du ikke kan styre. Det vil sige at der i Jun er en øget karboneringstendens, grundet sit lidt anderledes mikrobiom. Det er vildt, dejligt og en udfordring at tøjle.

 Vores Jun, kaldet Nexø, er brygget på Havtornblade og Honning. Vild, Vinøs og lækker.

Meget mere end god smag:
Smagen faldt mig for ganen og gennem et års tid, eksperimenterede jeg med forskellige opskrifter og fandt frem til den Jun, vi i dag i Bornholm Kombucha kalder Nexø. Udover denne vinøse Jun, som har sit helt eget liv ifht. smag og karbonering, har vi også valgt at basere alle vores kombucha på havtornblade, på nær Svaneke hvilken er brygget på Jun kultur og hampete fra Bornholmerhampen. En Jun, vi skal tale meget mere om i en anden blog.

Svaneke, er vores anden Jun. Svaneke er også meget vinøs med en del citrusnoter og lette, klædelige bitternoter fra hampen. Hampen er lokalt dyrket af Bornholmerhampen og så vidt vides, den eneste biodynamiske hamp i verden.

Antioxidanter:
Men når jeg i dag havde lyst til at skrive en blog om havtornblade og hvorfor vi, udover smagen, er virkelig glade for den, er det på grund af dens høje indhold af antioxidanter. Faktisk et antioxidant niveau, som er højere end de bedste teer fra Østen. De studier vi har fået foretaget af DTU af antioxidantniveauet i vores Jun viser interessant nok, at jo længere den er fermenteret, jo højere er antioxidantniveauet. Interessant, hvis vi også tænker på hvad fermenteringen gør ved vores levende & upasteuriserede Kombucha/Jun.

Mavefedt og antioxidanter: Der forskes rigtigt meget i havtornbær og -blade og udover det høje antioxidantniveau, har man i museforsøg observeret, at teen har antiinflammatoriske effekter og tillige kan afhjælpe med at reducere bugfedt. Derudover er der set på nogle interessante antibakterielle egenskaber, som bliver spændende at følge mere nøje. De tests vi har fået foretaget, peger ikke på at de virker antibakterielle i  kombucha, men lad os se, hvad fremtidige studier viser.

Vi glæder os over videnskabens interesse for havtornblade og -bær, da det på alle måder er en helt utrolig plante, som tillige er smuk som en nordisk sommeraften.

Følg os gerne på de sociale medier:
Har du tid og lyst, så tag en tur rundt på vores Instagram og Facebook og følg os gerne. Det vil gøre os glade. Vi gør os umage med at lægge fermenteringshistorier op på Nordic Fermentations sider og dejlige inspirationsbilleder på Bornholm kombucha. I løbet af foråret og sommeren, kommer vi med lækre opskrifter og alternative måder du kan bruge vores kombucha og Jun på.

Kærlig hilsen Malene, grundlægger og brygger Nordic Fermentation/Bornholm Kombucha

Kilder:
1. H. I. Lee et al (2011). Anti-visceral obesity and antioxidant effects of powdered sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaf tea in diet-induced obese mice. Food and Chemical Toxicology, 49(9), 2370-6.
2. L. Ganju et al (2005). Anti-inflammatory activity of Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides) leaves. International Immunopharmacology, 5(12), 1675-1684.
3. N. K. Upadhyay, M. S. Yogendra Kumar, and Asheesh Gupta (2010). Antioxidant, cytoprotective and antibacterial effects of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves. Food and Chemical Toxicology, 48(12), 3443-3448.