Jun og Kombucha er fermenteret sød te
Den søde te fermenteres/gæres ved hjælp af en SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast), hvilket reelt set blot er din levende og upasteuriserede Kombucha eller Jun væske. En levende Kombucha og Jun skal du altid kunne brygge videre på derhjemme og indeholder primært mælkesyrebakterier, eddikesyredannende bakterier og gærstammer som under fermenteringsprocessen, fremkommer med en delikat sød-syrlig kombucha eller Jun med en kant af umami.
Der tales meget om SCOBY mor eller Kombucha mor, hvilket er den flade gummilignende skive, der lægger sig på overfladen af kombucha og Jun. Denne cellulosestruktur, som også indeholder gær og bakterier og er i bund og grund et restprodukt fra fermenteringen og er ikke nødvendig for at lykkes med fermenteringen af din kombucha og Jun.
Nordic Fermentation har valgt at brygge begge kombucha varianter, nemlig Jun og Kombucha. Jun er grøn/hvid te, fermenteret med honning og Kombucha sort/grøn te fermenteret med sukker. Begge kulhydratkilder – honning og sukker, fungerer som mad til de bakterie – og gærstammer der fermenterer teen, som til gengæld fremstiller mælkesyrer og andre organiske syrer, vitaminer, antioxidanter samtidigt med at der smagsudvikles og konserveres helt naturligt. Restkulhydratet, dvs. den sukkermængde, der er tilbage i flasken, når du drikker den, ligger på under 3 gr. pr. 100 ml. og mindskes jo længere tid den får lov at stå.
Jun kaldes kombuchaen champagne eller Honning kombucha. Jun kombucha er kendetegnet ved at være mere let og boblende i smagen end almindelig kombucha. Den varierer dog også mere i smag, karbonering og gæring pga. den vilde gær, der findes i honningen og den forskellige sammensætning der altid vil være af sukkerarter i honningen. Honning er i den grad et naturprodukt med charme.
Visse fortællinger, som dog ikke er verificerede, lader fortælle, at Jun oprindeligt kommer fra det tibetanske højland. Dette kan måske forklare brugen af den hvide te samt honning fremfor sukker og den køligere bryggeproces. Men det må stå hen i det uvisse.
Jun kombucha brygges som sagt på hvid eller grøn te, sødet med honning. Jun skal stå lidt køligere under fermenteringsprocessen og SCOBY deler sig ikke så villigt som almindelig kombucha, hvilket gør denne kultur eftertragtet og dyr af få i hænde. Den færdige Jun har en smule mere alkohol i sig end den almindelige kombucha. Vær derfor opmærksom på at fortynde din Jun Kombucha med vand eller evt. juice, hvis den gives til børn eller andre som ikke tåler alkohol.
Alkoholprocenten er under 1,2 %. Oftest ligger den under 0,5 %, men da det kan variere lidt, har vi sikret os og dig ved at skrive under 1,2%
Nordic Fermentation brygger følgende varianter. Må de bekomme dig vel:)
Bornholm Kombucha er en fermenteret drik, der indeholder mælkesyrebakterier og andre aktive plantestoffer. Vi brygger din kombucha i Nexø på Bornholm og benytter udelukkende 100% økologiske råvarer – primært håndplukkede på Bornholm. Vi fokuserer kompromisløst på kvalitet, og sætter en ære i at levere hele og ærlige produkter, der giver mening.

Havtorn & Honning
Nexø
Bornholm Kombucha Havtorn & Honning er brygget uden nogen anden smag end smagen fra de vidunderlige havtornblade. Den er blid og læskende med sød/syrlige noter samt milde bobler. Teen, vi anvender, produceres af Høstet på Bornholm, som er kendt for sine havtornprodukter i allerhøjeste kvalitet.

Blåbær & Mynte
Hasle
Bornholm Kombucha Blåbær og Mynte er rund og læskende med sin sunde smag af blåbær og med et hint af mynte. Nyd den afkølet med frisk mynte eller i en dejlig cocktail. Bornholm Kombucha Blåbær & Mynte smager himmelsk og fungerer perfekt som alternativ til andre læskedrikke med højt sukkerindhold.

Ingefær & Lime
Gudhjem
Bornholm Kombucha Ingefær & Lime er frisk og fuld af smag. Vi finder den bedste kvalitet af ingefær og smager til med frisk limesaft. Denne variant er vovet og har kant. Nyd den med en skive lime og knust is.

Æble & Aronia
Allinge
Bornholm Kombucha Æble & Aronia er mild og fuld af gode næringsstoffer. Skønne, økologiske, bornholmske æbler er matchet med superbærret Aronia, der er et mørkt, saftspændt bær. Tilsammen smager de magisk. Bornholm Kombucha Æble & Aronia er let og læskende med sød-syrlige noter og en kant af umami.

Hamp & Honning
Svaneke
Bornholm Kombucha Hamp & Honning er i en klasse for sig. Den er frisk og syrlig i smagen med toner af grapefrugt og fuld af umami. Får den lov til at modne en måneds tid, vil der dannes de skønneste mousserende bobler. Den fungerer perfekt som et sundt og alkoholfrit alternativ til vin eller øl, men står også smukt i cocktails.
Malenes Kraut
Malenes kraut er krammet med kærlighed på Bornholm på helt nyhøstede grøntsager, spækket med saft, til de naturligt forekommende mælkesyrebakterier. Malene` kraut er naturligvis ikke pasteuriseret. Grøntsagerne kommer fra den bornholmske muld og er af højeste kvalitet, hvilket kan smages på den færdige kraut.