
Små, grønne umodne æbler, nordens oliven?
Umodne, grønne æbler fra 2017, er nu blevet til nordiske oliven med dyb umami smag og godt bid.
For 2 somre siden, fandt jeg en masse små grønne æbler på min græsplæne, efter en lidt voldsom storm. Jeg samlede og samlede og en del gik til fårene, som blev glade, men en del valgte jeg for sjov, at fermentere i en 3 % salt lage.
I går tog jeg hul på dem og de smager skønt – nærmest som oliven. Så nu vil jeg holde øje med min græsplæne igen, efter blæst og storm og nænsomt plukke nogle kg. op, som kan stå og hygge sig til næste år.
Fremgangsmåden er enkel. Brug kun de æbler som er hele og fine og ikke er mærket af faldet fra træet til græsset. Hæld en kold 3 % salt lage over, så lagen dækker æblerne helt og luk så til, med så lidt luft som muligt. Piftes i starten, indtil der er ro på Co2 dannelsen. Når dette ophører, lukkes helt til og de sættes ind i fadeburet el. hvad du har, hvor de kan stå ml. 15 – 20 grader og uden for meget sollys.
Spises som tilbehør til ost, bruges som sød-syrlig/umami tilsætning – husk der også er meget stivelse i æbler, til dressinger, supper, grøntsagsfrikadeller mm.
God fornøjelse.